Prodaja stanova Kragujevac | Vodič za kupovinu 2024
instagramtiktok

podrska@homeselect.rs

+381 (0)63 540702

Prodaja stanova Kragujevac

Prodaja stanova Kragujevac: Kupovina nekretnina u Šumadijskoj prestonici (2024)

Kragujevac, industrijski i kulturni centar Šumadije, poslednjih godina beleži rast interesovanja za nekretninama.Bilo da tražite stan u Kragujevcu za život ili investiciju, ovaj detaljan vodič će vam pružiti sve potrebne informacije o tržištu nekretnina, cenama, najtraženijim delovima grada i procesu kupovine.

Zašto Kragujevac? Prednosti života i investiranja

Kragujevac nudi brojne prednosti koje ga čine atraktivnim za život i investiranje:

 • Ekonomski potencijal: Kao jedan od vodećih industrijskih centara Srbije, Kragujevac nudi raznovrsne mogućnosti za zapošljavanje u sektorima kao što su automobilska industrija, mašinstvo i IT. Osim toga, grad aktivno radi na privlačenju stranih investicija i razvoju malih i srednjih preduzeća.
 • Bogata kulturna scena: Kragujevac se može pohvaliti bogatom kulturnom scenom, sa brojnim pozorištima (Knjaževsko-srpski teatar, Dom omladine), muzejima (Narodni muzej, Muzej "Stara livnica"), galerijama (Galerija Narodnog muzeja, Studentski kulturni centar) i festivalima (Arsenal fest, OKTOH).
 • Kvalitetno obrazovanje: Univerzitet u Kragujevcu je jedan od najuglednijih u Srbiji, sa fakultetima kao što su Medicinski, Pravni, Ekonomski i Filološko-umetnički. Grad ima i odlične osnovne i srednje škole, što ga čini idealnim za porodice sa decom.
 • Prirodne lepote: Okružen Šumadijom, Kragujevac pruža brojne mogućnosti za rekreaciju i uživanje u prirodi. Gradsko jezero Bubanj je popularno mesto za šetnju, vožnju biciklom i ribolov, a u blizini se nalaze i planine Rudnik i Gledićke planine, idealne za planinarenje i izlete.
 • Dobra infrastruktura: Kragujevac ima dobro razvijenu infrastrukturu, sa modernim putevima, železničkom vezom sa Beogradom i drugim gradovima, kao i aerodromom koji se nalazi u blizini grada.
 • Pristupačne cene: U poređenju sa Beogradom i Novim Sadom, cene nekretnina u Kragujevcu su znatno pristupačnije, što ga čini atraktivnim za kupce sa ograničenim budžetom.

Pregled tržišta nekretnina u Kragujevcu: Trendovi, cene i faktori koji utiču na vrednost

Tržište nekretnina u Kragujevcu je dinamično i raznoliko, sa širokim spektrom ponude stanova različitih veličina, struktura, starosti i lokacija. U poslednjih nekoliko godina, primećen je rast cena nekretnina, posebno u centralnim delovima grada i novogradnji.

Trendovi na tržištu nekretnina u Kragujevcu

 • Rast cena: Cene stanova u Kragujevcu su u porastu, što je posledica povećane tražnje, ograničene ponude i rasta cena građevinskog materijala.
 • Popularnost novogradnje: Sve veći broj kupaca se odlučuje za kupovinu stanova u novogradnji zbog modernog dizajna, bolje energetske efikasnosti i pratećih sadržaja kao što su parking i igrališta.
 • Tražnja za manjim stanovima: Zbog pristupačnijih cena, velika je tražnja za garsonjerama i jednosobnim stanovima, posebno među mlađim kupcima i studentima.
 • Interesovanje za lokacije u blizini centra: Stanovi u centru grada i okolnim naseljima su i dalje najtraženiji zbog blizine svih sadržaja i dobre povezanosti sa ostatkom grada.

Prosečne cene stanova u Kragujevcu po kvadratnom metru (2024)

Tip stanaProsečna cena po kvadratu (EUR)
Garsonjera1200-1800
Jednosoban stan1100-1600
Dvosoban stan1000-1500
Trosoban stan900-1400
Četvorosoban stan800-1300

Napomena: Ovo su prosečne cene i mogu značajno varirati u zavisnosti od konkretne lokacije, starosti zgrade, kvaliteta gradnje, spratnosti, orijentacije i drugih faktora.

Faktori koji utiču na cene stanova u Kragujevcu

 • Lokacija: Stanovi u centru grada i atraktivnim naseljima su skuplji od onih u udaljenijim delovima.
 • Starost zgrade: Novogradnja je generalno skuplja od starijih stanova.
 • Kvalitet gradnje: Stanovi u zgradama kvalitetnije gradnje sa boljom izolacijom i materijalima će imati višu cenu.
 • Spratnost: Stanovi na višim spratovima su često skuplji zbog boljeg pogleda i manje buke.
 • Orijentacija: Stanovi sa južnom orijentacijom su traženiji i skuplji zbog veće količine sunčeve svetlosti.
 • Dodatni sadržaji: Stanovi u zgradama sa parkingom, liftom, igralištem ili drugim sadržajima će imati višu cenu.

Najtraženiji delovi Kragujevca za kupovinu stana: Detaljan pregled po naseljima

Centar

Centar grada je najtraženija lokacija za kupovinu stana u Kragujevcu. Ovde se nalaze brojne kulturne institucije, restorani, kafići, prodavnice i drugi sadržaji. Stanovi u centru su uglavnom starije gradnje, ali ima i nekoliko novih stambenih zgrada. Cene stanova u centru su najviše u gradu.

 • Prednosti: Blizina svih sadržaja, dobra povezanost sa ostatkom grada, razvijena infrastruktura.
 • Mane: Gužva, buka, skuplji stanovi.

Aerodrom

Aerodrom je mirno i porodično naselje sa dosta zelenila. Nalazi se u blizini centra grada i ima dobru povezanost sa ostatkom Kragujevca. Ovde se nalaze uglavnom porodične kuće i manje stambene zgrade. Cene stanova na Aerodromu su nešto niže nego u centru.

 • Prednosti: Mirno okruženje, dosta zelenila, blizina centra grada, pristupačne cene stanova.
 • Mane: Manje sadržaja u odnosu na centar, nešto lošija povezanost sa drugim delovima grada.

Erdoglija

Erdoglija je još jedno mirno naselje sa dobrom infrastrukturom. Nalazi se u blizini centra grada i ima dobru povezanost sa ostatkom Kragujevca. Ovde se nalaze uglavnom porodične kuće i manje stambene zgrade. Cene stanova u Erdogliji su slične cenama na Aerodromu.

 • Prednosti: Mirno okruženje, dobra infrastruktura, blizina centra grada, pristupačne cene stanova.
 • Mane: Manje sadržaja u odnosu na centar, nešto lošija povezanost sa drugim delovima grada.

Vašarište

Vašarište je poznato po velikom broju stambenih zgrada i blizini tržnog centra Plaza. Ovo je dobar izbor za one koji traže stan u blizini prodavnica, kafića, restorana i drugih sadržaja. Cene stanova na Vašarištu su slične cenama u Erdogliji i na Aerodromu.

 • Prednosti: Blizina tržnog centra, dobra povezanost sa centrom grada, razvijena infrastruktura.
 • Mane: Gužva, buka, manje zelenila u odnosu na Aerodrom i Erdogliju.

Palilule

Palilule su jedno od najstarijih naselja u Kragujevcu. Nalazi se u blizini centra grada i ima dobru povezanost sa ostatkom Kragujevca. Ovde se nalaze uglavnom starije stambene zgrade i porodične kuće. Cene stanova na Palilulama su nešto niže nego u centru, ali više nego u Erdogliji i na Aerodromu.

 • Prednosti: Blizina centra grada, dobra povezanost sa ostatkom Kragujevca, mirno okruženje.
 • Mane: Starije zgrade, manje zelenila u odnosu na Aerodrom i Erdogliju.

Sušica

Sušica je mirno naselje sa dosta zelenila. Nalazi se na periferiji grada i ima nešto lošiju povezanost sa centrom u odnosu na druga naselja. Ovde se nalaze uglavnom porodične kuće i manje stambene zgrade. Cene stanova na Sušici su najniže u gradu.

 • Prednosti: Mirno okruženje, dosta zelenila, pristupačne cene stanova.
 • Mane: Udaljenost od centra grada, lošija povezanost sa ostatkom Kragujevca.

Stanovi u izgradnji u Kragujevcu: Pregled najnovijih projekata i trendova u novogradnji

U Kragujevcu se trenutno gradi veliki broj stambenih zgrada, što kupcima pruža širok izbor novih stanova. Novogradnja je često skuplja od starijih stanova, ali nudi moderniji dizajn, bolju energetsku efikasnost, kvalitetnije materijale, parking i druge prateće sadržaje.

Neki od najnovijih projekata novogradnje u Kragujevcu

 • Blok 21: Moderan stambeni kompleks u blizini centra grada, sa stanovima različitih struktura i kvadrature.
 • City Garden: Luksuzni stambeni kompleks u blizini Velikog parka, sa prostranim stanovima, bazenom, teretanom i drugim sadržajima.
 • Knežev dvor: Stambena zgrada u centru grada, sa luksuznim stanovima i penthausima.
 • Parkville: Stambeni kompleks u blizini Šumaričkog jezera, sa stanovima različitih struktura i kvadrature, okružen zelenilom.

Trendovi u novogradnji u Kragujevcu

 • Održiva gradnja: Sve veći broj investitora se okreće održivoj gradnji, koristeći ekološki prihvatljive materijale i tehnologije koje smanjuju potrošnju energije i vode.
 • Pametni stanovi: Neki projekti novogradnje nude "pametne" stanove, opremljene najsavremenijom tehnologijom koja omogućava kontrolu rasvete, grejanja, hlađenja i drugih sistema putem pametnih telefona ili tableta.
 • Prateći sadržaji: Mnogi novi stambeni kompleksi nude različite prateće sadržaje kao što su bazeni, teretane, spa centri, igrališta za decu i prostori za druženje.

Kako kupiti stan u Kragujevcu? Korak po korak vodič kroz proces kupovine

Kupovina stana je velika odluka i važno je dobro se informisati i pripremiti pre nego što donesete konačnu odluku. Evo korak po korak vodiča kroz proces kupovine stana u Kragujevcu:

 1. Definišite svoje potrebe i budžet: Pre nego što počnete da tražite stan, važno je da jasno definišete svoje potrebe i mogućnosti. Razmislite o tome koliki stan vam je potreban, u kom delu grada želite da živite, koje su vam bitne karakteristike stana (spratnost, orijentacija, parking) i koliko novca možete da izdvojite za kupovinu.
 2. Pretražite ponudu: Kada ste definisali svoje potrebe i budžet, možete početi da pretražujete ponudu stanova. Možete koristiti različite izvore informacija, kao što su:
  • Internet oglasi: Postoje brojni sajtovi koji objavljuju oglase za prodaja stanova u Kragujevcu
  • Agencije za nekretnine: Agencije za nekretnine imaju veliku bazu podataka stanova na prodaju i mogu vam pomoći da pronađete stan koji odgovara vašim kriterijumima.
  • Novine: Oglasi za prodaju stanova se objavljuju i u lokalnim novinama.
  • Lični kontakti: Raspitajte se kod prijatelja, rodbine i kolega da li znaju za neki stan na prodaju.
 3. Posetite stanove koji vam se dopadaju: Kada pronađete nekoliko stanova koji vam se dopadaju, dogovorite obilazak sa prodavcem ili agentom za nekretnine. Obratite pažnju na stanje stana, kvalitet gradnje, orijentaciju, buku, pogled i druge važne faktore.
 4. Proverite dokumentaciju: Pre nego što potpišete ugovor o kupoprodaji, obavezno proverite svu dokumentaciju vezanu za stan. To uključuje vlasnički list, građevinsku dozvolu, upotrebnu dozvolu, energetski pasoš i druge relevantne dokumente. Najbolje je da angažujete advokata da vam pomogne u ovom procesu.
 5. Pregovarajte o ceni: Kada ste sigurni da je stan legalan i da vam odgovara, možete početi pregovore o ceni sa prodavcem. Ne ustručavajte se da ponudite nižu cenu od tražene, jer prodavci često postavljaju višu cenu u nadi da će dobiti što više.
 6. Potpišite ugovor o kupoprodaji:Kada se dogovorite o ceni, vreme je da potpišete ugovor o kupoprodaji. Ovaj ugovor treba da bude sačinjen u pisanoj formi i da sadrži sve bitne elemente, kao što su cena, način plaćanja, rok za primopredaju stana i druga prava i obaveze kupca i prodavca.
 7. Platite porez na prenos apsolutnih prava: Nakon potpisivanja ugovora, kupac je dužan da plati porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2.5% od kupoprodajne cene stana.
 8. Preuzmite stan: Kada ste platili porez, možete preuzeti stan od prodavca. Prilikom primopredaje, obavezno proverite da li je stan u istom stanju kao kada ste ga obišli i da li su svi ključevi predati.
 9. Prijavite se u katastar: Nakon preuzimanja stana, potrebno je da se prijavite u katastar nepokretnosti kao novi vlasnik. Ovaj postupak se obavlja u nadležnoj službi za katastar nepokretnosti.

Kupovina stana u Kragujevcu može biti odlična investicija, bilo da tražite mesto za život ili želite da uložite svoj novac. Uz pažljivo planiranje, informisanje i praćenje saveta iz ovog vodiča, možete pronaći idealan stan koji će ispuniti sve vaše potrebe i želje.